I dag har jeg hatt med en av klassene mine i Operaen for å se balletten Romeo og Julie – en modernjulie1e kjærlighetshistorie. Jeg har faktisk aldri sett elevene så oppslukt og fasinert av noe – noen gang!

Handlingen i denne oppsetningen er lagt til vår tid, og ungdommen kan kjenne seg igjen. Det hele starter med elever i et klasserom, noen kommer for sent, noen holder på med mobiltelefonen, noen flørter med hverandre, altså sånt som skjer i våre egne klasserom. Videre følger vi dem på hjemme-alene-fest, det drikkes, noen blir fulle, noen kliner med hverandre og noen gjemmer seg bort i krokene (dvs bak sofaen). Man finner både de kule typene og nerdene, de som er ute etter bråk og de som er mer stille av seg.

Her fokuserer de ikke på familiefeiden som er sentral hos Shakespeare, men på konflikten mellom de ulike ungdommene. Men kjærlighetshistorien mellom Romeo julie3og Julie er selvsagt den samme, men også den i en mer moderne versjon som blir mer virkelighetsnær for et ungt publikum. I denne oppsetningen blir Romeo hardt skadet i en bilulykke og havner på sykehus. Når Julie besøker ham på sykehuset ligger han tilsynelatende i koma, koblet til slanger og apparater. Hun tror Romeo er død, finner et pilleglass som hun tømmer og faller livløs sammen. Da våkner Romeo, river vekk både slanger og apparater og kaster seg over henne og dør.

Koreografien i denne balletten går ut på at den skal fortelle en historie, altså at det er en gjennomgående sammenheng som gjør at det er lett å følge handlingen uten at man kjenner historien fra før. Det er de to unge koreografene, Kristian Støvind og Cina Espejord som har hatt denne utfordringen, og lykkes over all forventning.

Lisa Nielsen spilte Julie og Andreas Heise Romeo i oppsetningen vi så, de var helt fantastiske i rollene sine.

Jeg er litt ambivalent i forhold til å modernisere gamle klassikere, men i dette tilfellet er jeg bare positiv, det var rett og julie2slett helt strålende. Og med Prokofjevs vidunderlige musikk ble det en slags kontrast  mellom det gamle og det nye. Og det var så gøy å observere hvordan elevene lot seg rive med.

Jeg vil anbefale alle å se denne oppsetningen før det er for sent. Ta med elevene, det er flere fag som kan relateres til dette. Prisen for elever er kr 100, lærerne går gratis. Forestillingen starter kl 1100.

Reklame