Stikkord

«Hva  har Norge å tilby de reisende» spør jeg ofte elevene mine om. Svaret er alltid «naturbaserte attraksjoner, fjorder og fjell». Det er selvsagt helt riktig, men kanskje tiden er kommet for at man også kan fokusere på noe annet? Tiden har ikke stått stille i Norge heller, mye er endret, og ikke minst endrer trendene seg.

NewImage

Foto: Visit Norway

I dag leste jeg en artikkel i Aftenposten som handlet om nettopp dette. New York Times skrev i går at Oslo nå er et reisemål man absolutt ikke bør gå glipp av i 2013. Og på listen over 46 nøye utvalgte destinasjoner er Oslo den eneste byen i Skandinavia som nevnes. Dette har med byutvikling å gjøre, akkurat som i andre byer. Avisen nevner spesielt Astrup Fearnley-museet og Operaen som spydspisser på Oslos sjøside. Og Oslo er heller ingen by man overser når det gjelder restauranter, Maaemo fikk 2 Michelinstjerner etter kun å ha vært åpen i 1 år. Dette får matfolk over hele verden til å rette blikket mot Oslo.

«Kulturturisten» blir et stadig større segment i reiselivssammenheng. Lars Bernhard Jørgensen, leder for Wonderful Copenhagen, hevder at det er nettopp kulturtilbudet i byen som gjør at turismen ikke stagnerer. Kulturturisten har også et vestentlig høyere forbruk enn andre ferieformer, og investering i kultur gir flere turister og større økonomisk vekst for byen.

Mange andre byer har opplevd det samme, for eksempel Bilbao. Det var ikke mange turister der før Guggenheimmuseet ble åpnet. Når de i tillegg har klart å få noen av Spanias aller beste restauranter i umiddelbar nærhet (flere 3-stjerners Michelinrestauranter) så har det ikke akkurat vært negativt. Bilbao har blitt den viktigste drivkraften i moderniseringen av Biscayabukten. Dette skyldes ikke bare museet, men også andre arkitektoniske perler som Euskalduna musikksenter, Norman Fosters Metro og bygningene tegnet av arkitekten Arata Isozaki og Cesar Pelli.

NewImage

Foto fra Wikipedia

Men for å se på Oslo igjen. Fra september til desember hadde Astrup Fearnley-museet 90 000 besøkende.Til sammenligning hadde Munch-museet 120 000 besøkende i løpet av hele 2012.  Dette viser effekten av å samle kunst sentralt i byen, og helst i et signalbygg. For å trekke flere turister bør nok politikerne tenke litt på dette når det gjelder nytt Munch-museum.

IMG 0784

Utbygging av gamle industriområder som bygges om til kultur- og rekreasjonsområder trekker store mengder besøkende. Operaen hadde for eksempel 1,6 millioner besøkende i fjor. Utbyggingen av Bjørvika er også helt klart noe som trekker turister. Mat og fokuset på lokale råvarer trekker også folk, så åpningen av Mathallen bidrar også til å sette fokus på Oslo. 

At mathaller trekker turister ser vi i alle andre byer, La Boqueria i Barcelona er en stor turistattraksjon for eksempel. Det er det samme overalt, i Stockholm, København, London, Paris, – og nå endelig også i Oslo.

IMG 2332

Vi skal ikke slutte å promotere Norge for den fantastiske naturen, men jeg synes at vi i tillegg skal fokusere mye mer på hovedstaden vår og virkelig sette inn støtet der. Nå har vi i aller høyeste grad muligheten, nå gjelder det å smi mens jernet er varmt.

 


Reklame