Stikkord

,

NewImage

Det er vel få bøker som har fått mere omtale de siste månedene enn 50 Shades of Grey av E.L. James.. 70 millioner bøker er solgt på kort tid verden over. Dette er et bokfenomen uten sidestykke, alle vil lese dem, få vil innrømme at de leser dem. Det er liksom ikke stuerent å innrømme, dette er jo bare kiosklitteratur og det leser man selvsagt ikke. Ikke damer i min alder i alle fall, som vanligvis leser bøker av et helt annet kaliber.

Men jeg leser dem altså, som de fleste andre. Nå har jeg 20 sider igjen av bok nr 3 og jeg har kost meg med dem.

Kort fortalt handler bøkene om den unge Anastasia Steel (Ana) som møter mangemillionæren Christian Grey. Ana er uskyldigheten selv mens Christian er en verdensvant fyr som liker litt kinky sex, han har for eksempel et eget rom (lekerommet) hvor han bedriver en del SM. Da han møter Ana ønsker han i utgangspunktet at hun skal bli en ny underdanig, men så forelsker han seg i henne i stedet. Livet blir helt annerledes for begge to.

Egentlig er det lite i boken som dreier seg om kinky sex, jeg synes det er mer en kjærlighetsroman. Den er både spennende og morsom, men selvsagt ingen «stor» litteratur. Da jeg skrev på veggen til gruppen «Kulturdamene», som jeg er medlem av , fikk jeg kommentarer som «sånn kiosklitteratur leser man da ikke». Nei vel, rart at  over 70 millioner mennesker har kjøpt boken da.

Boken kan få en til å drømme seg bort fra hverdagslivet også. Tenk å være ung, intelligent, sexy og fattig og så treffe Drømmemannen over alle. Ekstremt rik, eget helikopter, eget jetfly, egne hus og leiligheter, båter og biler så det holder – og verdens søteste og hyggeligste familie i tillegg. Og all sin rikdom vil han dele med Ana. Hvem vil ikke oppleve noe sånt? 

Jeg sier ikke at alle bør lese disse bøkene, smak og behag er forskjellig. Jeg hadde i utgangspunktet aldri lest dem, det er ikke min form for litteratur. Men etter som jeg stadig oftere hørte om dem, leste om dem og så hvor mye negativ omtale de fikk – da fikk jeg lyst til å lese bok nr 1 (Bundet). Og da ble jeg såpass hekta at jeg også leste bok nr 2 (Fanget) og nå er jeg altså snart ferdig med nr 3 (Fri).

Reklame