Stikkord

,

NewImage

Foto: Med hud og hår

9. juli 2010 sneipet jeg min hittil siste sigarett. Da hadde jeg røyket i 40 år, jeg hadde pådratt meg astma + en røykhoste av en annen verden og jeg forstod at noe måtte gjøres. 9. juli sneipet jeg altså min siste Marlboro light, det var det. Jeg har ikke smakt røyk siden, men har hatt lyst på det hver eneste dag. Noen dager har vært verre enn andre. 7 år skal det visst ta å bli kvitt suget har jeg lest.

Jeg savner røyk etter frokost, etter middag, i sosiale sammenhenger, etter jobben, ja, i alle sammenhenger hvor det var naturlig å ta en røyk tidligere. Hadde det ikke vært for hosten så tror jeg nok at jeg hadde begynt å røyke igjen. Skremselspropagandaen utenpå pakkene, prisen, lukten, det har ingen betydning i det hele tatt. Det er kun hosten som hindrer meg i å starte igjen.

NewImage

Foto: Lommelegen

Men har jeg fått noen stor helsegevinst av dette? Jeg hoster en del mindre, men hoster fortsatt ganske mye. Har røntget lungene, og det er ikke gjort noen uventede funn. Så jeg vet ikke hva det skyldes. For noen måneder siden fikk jeg også blodpropp i lungen!

Astmaen har ikke blitt bedre, men verre. Når jeg ikke kan ta en sigarett har jeg dessverre puttet andre ting i munnen, det har gitt meg over 20 kg mer å dra på. Det er vel ikke så sunt?

Jeg har hørt folk si at de har fått mye bedre lukt og smak etter at de sluttet å røyke. Dette gjelder ikke meg for jeg hadde ualminnelig god lukt og smak når jeg røyket også.

Da jeg sluttet å røyke gjorde jeg det helt uten hjelpemidler. Jeg bare stumpet den siste sigaretten jeg hadde og det var det. Det fungerte for meg, og jeg tror det fungerer for andre også – hvis de virkelig vil.

Nå har jeg et nytt prosjekt jeg skal prøve å gjennomføre, det er å ta av ca 20 kg. Jeg gidder ikke å se ut slik jeg gjør nå, jeg vil være liten og slank igjen. Det er absolutt ikke lett for meg siden hobbyen min er å lage god mat og at vi liker å leve det gode liv, reiser, restauranter etc. Men jeg må vel bare forsake noe en periode.

På mange måter synes jeg livet var bedre før da jeg kunne kose meg med en sigarett når jeg ville. Men fornuften sier jo at dette ikke er helt riktig. Jeg vet ikke hvordan helsen min hadde vært om jeg hadde røyket 20 sigaretter hver dag i de 2 årene som har gått. Muligens hadde jeg utviklet alvorlig kols, jeg har en mistanke om det.

Så jeg får vel bare kjempe meg videre som røykfri og ta et år om gangen.

Reklame