Stikkord

, ,

NewImage

Jeg har vært bokorm hele livet, er antagelig født som bokorm. Faren min var også bokorm og selv om kanskje ikke moren min var like mye bokorm som ham så leste hun masse for meg før jeg lærte det selv. Jeg har også fått en datter som er bokorm og er gift med en kjempebokorm.

Så det er ikke vanskelig å skjønne at det alltid har blitt lest mye hos oss. Det har også hopet seg opp tusenvis av bøker gjennom årene. Rom er blitt fylt opp med bokhyller fra gulv til tak inntil vi en gang i blant fyller en tilhenger med bøker og kjører dem til bruktbokhandlere, antikvariat eller på søpla. Det sier seg jo selv at det er ikke mulig å ta vare på alle bøkene som kommer innenfor døren hos oss.

Jada, jeg har hørt om bibliotek og lydbøker. Jeg har selvsagt vært storforbruker av bibliotekene, men lydbøker har jeg faktisk aldri likt. Jeg må lese bøkene selv! Er imidlertid storfornøyd med Kindelen min, der kan jeg jo samle haugevis av bøker. Det eneste er at jeg skulle ønske det fantes norske bøker der også, blir lei av å lese bare på engelsk. Og norske nye bøker må jeg jo kjøpe. Jada, jeg vet at det finnes norske lesebrett også, men det er Kindel som er «min greie».

Jeg hadde en periode egen bokblogg, men fant fort ut at det var ikke noe for meg. Jeg har nok med matbloggen min, Mat og Reiser og denne lille hverdagsbloggen dere er inne på nå.

Men i dag fikk jeg lyst til å nevne to bøker jeg har lest i det siste og som jeg synes skiller seg ut fra andre,  jeg synes de er helt fabelaktige. Poenget er ikke at jeg skal gi noen litterær analyse av disse bøkene, men bare anbefale dem til dere som titter innom.

Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant av Jonas Jonasson

NewImage

Kort fortalt:

Allan Karlson har havnet på gamlehjem hvor han regner med å dø om ikke så lenge. På 100-års dagen sin gidder han ikke mer, men klatrer ut av vinduet og forsvinner,

Dette er starten på en  reise gjennom Sverige hvor det skjer vanvittige ting, det ene avløser det andre. Men det er også en reise gjennom 1900-tallet og hans egen livsreise. Det viser seg at Allan Karlson har en finger med i de fleste store begivenhetene i løpet av århundret, blant annet utvikling av atombomben. Boken er herlig burlesk og vanskelig å legge fra seg.

Unnskyldningen av Hanne Vibeke Holst

NewImage

Kort fortalt:

Boken starter med at operasjefen ved Berliner Oper, Helena Tholstrup, skal motta en pris av den tyske kansleren. Datteren hennes og kjæresten kommer for å overvære dette selv om Helena har et svært vanskelig forhold til datteren. Gjennom et dramatisk døgn konfronteres Helena med alle løgner og hemmeligheter som har vært i slekten i generasjoner. Vi får stadige tilbakeblikk over det som har skjedd 2-3 generasjoner tilbake i tid.

Dette er en av de bøkene jeg skulle ønske aldri hadde tatt slutt, den trollbant meg fra første til siste side

Disse to bøkene er nok de som har fjetret meg mest dette året og jeg anbefaler dem på det varmeste


Reklame