I går kveld så jeg programmet Viggo på lørdag, et program jeg prøver å få med meg hver gang. Det har fått en del kritikk på grunn av at noen mener han grafser i privatlivet til folk, men programmet i går synes jeg var helt uten grafsing i alle fall.
I går fikk vi møte de to mødrene Mathilde Moland og Kari Hilde Hodne French, sannsynligvis de mest omtalte mødrene i landet for tiden. Som de fleste vet er dette mødrene til Tjostolv Moland og Joshua French som sitter fengslet i Kongo anklaget for spionasje og drap  på sjåføren sin, Abedi Kasongo.
Å høre historien til de to mødrene skar meg langt inn i hjerteroten. Mathilde Moland har besøkt sønnen sin i fengselet i Kisangani, og med egne øyne sett hvordan de har det der. Hun fortalte om regn som strømmet gjennom taket, om store rotter, møkk og elendighet og om sønnens sykdom.
Vi fikk møte to meget ressurssterke kvinner som mente at det var deres kristne tro som hadde holdt dem oppe denne tiden, og at de hadde en stor venneflokk å støtte seg til. De fortalte at de hver eneste dag ba for guttene sine og at hele menigheten deres bidro med bønn.
Det er helt umulig å sette seg inn i hvordan det må være å ha sønnene i fengsel i et land der det ikke finnes verken lover eller menneskerettigheter og hele samfunnet er gjennomsyret av korrupsjon. Og de er helt maktesløse, det eneste de kan gjøre er altså å be. Dessuten har spesielt Mathilde Moland frontet saken mye i media, dette er med på å hindre at saken blir glemt.
Jeg aner ikke om Moland og French er skyldige i det de er anklaget for, men jeg synes det virker usannsynlig. Hvorfor skulle de myrde sjåføren sin uten videre? Mødrene deres er i alle fall 100% sikre på at de er uskyldige, det finnes ikke den minste antydning til tvil hos noen av dem. Og det er jo disse som kjenner guttene best.
Ingen kan vel forestille seg hvordan disse mødrene har det. Klarer de å tenke på noe annet enn guttene sine, tro? Men de utstråler en ro og trygghet begge to som det står stor respekt av.
Jeg håper både for dem og guttene at det vil bli mulig å få dem tilbake til Norge slik at de i alle fall kan få en verdig rettsak.

Dere kan se innslaget her:

https://tv.nrk.no/serie/viggo-paa-loerdag/NNFA58112809/28-11-2009

Reklame