I går og i dag har det blitt skrevet mange blogginnlegg og tweets om NLL og pedagogiske sinker. Jeg skal derfor ikke ta for meg det temaet, men vil likevel si at de pedagogiske sinkene jeg følger er kanskje landets beste pedagoger. De som da tydeligvis er gode pedagoger iflg NLL er de jeg ser hver dag, det er de som nekter å bruke ikt i undervisningen og som snur bunken hvert år. De har ikke fornyet seg de siste 30 årene. Slike pedagoger det vil gamle NLL ha!
Det jeg vil skrive litt om i dag er It’s Learning. Jeg synes personlig at Itsl er blitt ganske bra nå, etter de siste endringene har det blitt en helt annen læringsplattform enn tidligere. Men hvorfor liker ikke elevene Itsl? For det gjør de virkelig ikke, ikke de elevene jeg har i alle fall. Synes selv jeg utnytter Itsl for alt det er verdt, legger ut videoer, har bildegalleri, har undervisningsplanlegger, bruker kalenderen etc etc. Elevene har alt de trenger der. Men noe er riv ruskende feil likevel.
Itsl er uoversiktlig for elevene, designen er kjedelig og upersonlig. Elevene får ikke noe eieforhold til det.Hadde det ikke vært mulig å gjøre det mer tiltrekkende slik at det ble helt naturlig for elevene å gå inn på siden uten å bli bedt om det? Jeg mener at alle elevene burde ha sin egen, personlige side, noe lignende Ning, der de ble ønsket velkommen når de gikk inn, «Velkommen til Itsl, Kari». På hovedsiden burde de ha en oversikt over fagene sine i egne mapper. Oversikt over fravær burde ligge i en egen boks som de straks ser når de går inn, det samme med ukens gjøremål. De burde ha innflytelse på hvordan siden skulle se ut, kunne utforme designet selv.
Elevene kan jo nå opprette sin egen portofolio med bl.a. blogg, men personlig liker jeg ikke bloggverktøyet her. Dessuten må de jo lete for å finne frem til dette. Tenk om det på forsiden deres kunne ligge en boks hvor det stod «Vil du opprette blogg?» Svarer de ja kan de f.eks. bli ført videre til Blogger el.l. Det kan være en boks for fødselsdager hvor alle skolens elever og lærere er lagt inn. Ikke for at dette er så viktig og nødvendig, men det hadde kombinert det rent faglige med litt mer «artige» ting. Det kunne også være linker til YouTube, Lokus og annet som brukes i undervisningen.Jeg ser for meg en hel del endringer som jeg tror hadde gjort at elevene ville like det bedre.
Dette var bare noen strøtanker fra en pedagogisk sinke. Jeg føler meg faktisk stolt over å være en sinke når jeg ser hvor mange andre som også faller inn under den betegnelsen! Fram for sinkene!
Jeg er helt enig. Its er rett og slett kjedelig, uoversiktlig og lite inspirerende. Jeg synes også det er mye som er så tungvint, og jeg fatter og begriper ikke at man ikke klarer å lage noe bedre. Jeg har heller ikke inntrykk av at elevene er spesielt begeistret for denne «læringsplattformen». Fram for sinkene, den var god:)
Jeg er så enig i det du sier Torill. Jeg personlig synes også It's learning er et kjempe bra verktøy og savner faktisk det til oss foreldre til barneskole elever. Spesiellt for meg som har sønnen min 50/50. Jeg går glipp av så mye informasjon den uken jeg ikke har han, og må mase på læreren hans for å vite hva som skjer. Hadde jeg hatt et sted jeg kunne finne mer utdypende informasjon enn på linksidene, pluss at jeg kunne skrevet beskjeder til de andre foreldrene der så hadde det vært supert.
Jeg brukte it's learning i fjor når jeg tok bedøk på UIS og synes det var kjempe nyttig. Ikke bare fant man alle oppgaver, kunne motta mail, men læreren var flink til å legge inn ekstra materiale som vi kunne «kose» oss med.
Jeg forstår at mange ungdommer synes sidene er kjedelige og triste, og som du sier ikke får noe forhold til dem. Det burde alikevell være en enkel sak å fikse opp i. Det viktigste er jo at plattformen fungerer og det gjør den jo.
Ja til flere lærere som deg, Torill. Ja til de som krever at elevene gjør jobben sin, men som samtidig gjør det kjekt for elevne å være i timene. Det må være en balansegang mellom det å få respekt fra elevene samtidig som man er nytenkende. Det er vanskelig det! Jeg er kjempe fornøyd med læreren til Christopher og gruer meg til hun blir byttet ut om ett år.
Helt enig i alt du skriver om it's-learning. Blå og hvit, ingen bilder. Den er dødstrist, elevene hater den og de har min fulle forståelse.
Jeg er så enig i det du skriver. Slik it's learning fremstår i dag appelerer den nok mest til lærere enn elevene.
Beskrivelsen din av hvordan it's learning burde være er god. Den LMS som får til det blir en vinner:-)
Ja, jo – kult eller ikke kult, jeg synes jo heller ikke ITL er veldig kult i den forstand at den representerer arbeid, ørten meldinger fra elever som (ikke) vil ditt og datt, masse rom som lyser rødt fordi noen har putta et eller annet dokument der som jeg muligens bør lese. Samtidig – det er en måte å gjøre ting. ITL minner litt om klasserommene på Bryne vgs., ganske kjedelige, og ingen bryr seg egentlig noe særlig om å gjøre noe med det. Nå skal ikke jeg påstå at elevene elsker bloggene jeg tvinger dem til å lage i Blogger, men de har likevel mulighet til å gjøre bloggene til sine, endre på farger og oppsett, noen blogger blir da veldig rosa mens andre blir kølsvarte.
Det bør jo være mulig å lage funksjonalitet som gjør at elevene kan «personliggjøre» læringsplattformen slik en for eks. kan gjøre på Ning-nettverket.
Jeg tror aldri ITL blir et sted man «henger» lengre enn nødvendig slik som folk henger på Twitter og Facebook. Man er der for å gjøre en jobb, og det som er viktig er ikke at det kult, men at det er god funksjonalitet slik at en kan gjøre jobben og komme seg ut i frisk luft. Funksjonalitet jeg i farten kan komme, går på å finne ting slik jeg finner ting på macen min eller i adressefeltet i Firefox (=søkefunksjonalitet), det mest tungvinte i hverdagen er det beskjedverktøyet til ITL.Det er helt utrolig 1999. Eller er det jeg som ikke har skjønt hvordan man oppretter mottaker-grupper? Når jeg bruker mac'en, gmail eller firefox, tenker jeg stadig: pokker så smart de har gjort det! Det opplever jeg aldri med ITL.
Så gøy med så mange kommentarer :-). Takk! Og flott at dere er enige med meg. Jeg trodde faktisk at alle andre var kjempefornøyd med its.
Ane: Det finnes its for barneskolen også, men det er dyrt for kommunene å bruke det.
Jeg synes at its burde tenke litt mer design, ikke bare funksjonalitet. Det er tross alt ungdommer som lett faller av når det ikke virker «kult». Det må da kunne være mulig å kombinere de to tingene.
Jeg ønsker at mine elever skal ha its oppe når jeg kommer til klasserommet, men sånn er det aldri. Det er mange fag de ikke bruker det i, og når jeg kommer så har de glemt å gå inn. Jeg skulle ønske at det ble naturlig for dem, at det var noe som «dro dem» dit på en måte. Bruker mye tid på at de skal komme seg inn, det irriterer meg litt. Mener ikke at its skal være et sted de «henger», men et sted som det skal være litt mer lystbetont for dem å bruke.
Jeg synes ellers det meste er tungvint i its, elevene trykker både her og der for å komme seg dit de skal og mange synes det er vanskelig å orientere seg.
Beklager, rotet det til i forrige kommentar 🙂
Du er absolutt inne på noe her. Vet ikke hvor kult det er aktuelt å gjøre ITL, men jeg savner en del funksjoner. Synes det er for mye som er tungvint. Bare en sånn liten ting som å ikke kunne søke på navn men bare faggrupper i meldingssystemet er til stadig irritasjon.
Er enig i at ITL er bedre nå, men litt for mange klikk ennå. Er nok ikke mulig å tilfredsstille alle, men liker tanken på å kunne gjøre sidene mer personlige. Det tror jeg elevene ville like.
Du er inne på veldig mye bra her. Jeg tror LMS-ene har mye å lære, og de bærer med seg en tradisjonell tankegang. Samtidig er det en fare for at læringsmiljøet blir for uoversiktlig og at en roter seg bort (noe som kan skje med for eksempel et Ning-basert opplegg (men ikke nødvendigvis)). Jeg liker derfor tankene dine om å få mer personifisering inn i LMS-ene. Samtidig tror jeg det er viktig å eksperimentere med andre tjenester i parallell, og gjerne bruke eksterne bloggløsninger (som også nevnt i kommentarene).
LMS-leverandørene er veldig bevisste på at Web 2.0 er mer moderne og innbyr til andre arbeidsformer, men det kan være vanskelig å gjøre endringer nå. Hadde de begynt fra scratch hadde nok systemene sett helt anderledes ut. Det blir derfor spennende å se hvordan disse møter fremtiden.
Jeg har tidligere skrevet om ITSLs mange gleder – mine da – og mange elever melder også at det endelig skjedde noe slik at de kunne få en ryddig skolehverdag – alle innlevering på nett (det som ikke er levert der, er IKKE levert).
Når det gjelder svartsida – så ser jeg til min begredelige sorg at fylket ikke har kapasitet eller ikke orker rydde opp etter seg. Meldinger fra andres skoler detter inn mange år etter at elev eller lærer sluttet der. Gamle og mer eller mindre helt ubrukelige undervisningsopplegg ligger fortsatt i biblioteket og navn på lærere som har sluttet for mange år siden dukker opp i gruppehierarkiet. Rot,rot,rot.
Og jeg er redd dette slappe regimet ender med at hele denne dyre LMS-en forsvinner – og selvfølgelig alt MITT arbeid gjennom mange år. Det er kanskje ikke mitt heller – for alt jeg vet (har tatt kopi av forelesningene, men tester og hundrevis av oppgaver og veiledninger går ned i sluket – kanskje like greit…
I tilllegg skal ITSL ha betalt for brukermanualene sine og for å vise sitt blide pengeansikt på skolen…
Men uten en LMS? NEI!
http://www.knutmichelsen.no