Image by notoriousxl via Flickr

I dag kan vi lese i et avisinnlegg i VG at ca 6% av Norges befolkning bruker  sosiale medier som Facebook, blogging og Twitter så mye at de kan trenge behandling pga avhengighet. Når det gjelder meg selv så er jeg vel ikke kommet fullt så langt, men jeg merker at jeg bruker stadig mer tid på det, jfr mitt forrige innlegg her på bloggen. Det er nesten så jeg blir litt engstelig faktisk. Det står nemlig å lese at “ Problemene begynner når man ikke ser at man bruker for mye tid på sosiale medier, og at det igjen forsømmer andre oppgaver”. I dag kunne jeg for eksempel gjort rent i huset, men i stedet har jeg twitret en del og nå sitter jeg faktisk og skriver et blogginnlegg.

Men jeg er ikke så veldig redd, for jeg klarer nemlig å velge bort sosiale medier også. Jeg klarer meg fint uten både Facebook, twitter og blogging, men jeg liker å holde på med det, det er interessant og gøy. Det med avhengighet er noe mediene liker å skrive om tror jeg. Bruk av alkohol er et tilbakevendende tema i avisene, hvor mye kan man egentlig drikke før man er avhengig? Jeg har tatt disse testene flere ganger, og ifølge dem er jeg langt inne i alkoholismen. Jaja, jeg har ingen problemer med å velge bort vinglasset heller.

Men sosiale medier kan misbrukes. Som lærer forsøker jeg å gi elevene en korrekt holdning til disse mediene både når det gjelder personvern og opphavsrett, og i min naivitet tror jeg at dette ikke er noe problem for mine elever. Men dette er ikke noe jeg kan vite sikkert, det er bare en antagelse. I det siste har jeg hørt en del stygge eksempler på elever (ikke mine) som misbruker dette mediet. De har for eksempel filmet en lærer i en uheldig situasjon og lagt filmen ut på Youtube, noe som har gitt denne læreren tildels store problemer. Jeg har også fått høre om elever som blir direkte mobbet og truet via sms. Dette er jo noe jeg har lest om i avisene også, men jeg trodde det først og fremst handlet om yngre elever som gjorde dette i ren ubetenksomhet. Slik er det altså ikke, det gjøres i videregående skole også. Dette skremmer meg, for dette vil nok fortsette.

Jeg lurer også på hva disse sosiale mediene kan finne ut om oss. På Facebook får man jo forslag på mennesker man kan legge til som venn, og da er det som regel fordi man har felles venner. Men i det siste har jeg begynt å få forslag til venner som jeg ikke har noen felles venner med. Det er mennesker jeg ikke kjenner annet enn gjennom blogger og Twitter. Så hvordan i all verden kan dette skje?

Dette ble et innlegg med en del forskjellige temaer, men det er dette som opptar meg akkurat nå.

Reblog this post [with Zemanta]
Reklame