I 1997 reiste jeg til Jerez for første gang for å jobbe der 1 år. Jeg tror jeg forelsket meg i byen fra første stund. Byen har en helt egen atmosfære med sine smale trange gater og smug, åpne plasser, utallige tapasbarer og menneskene har en fantastisk livsglede. Den gangen følte jeg at jeg hadde funnet byen «min», den byen jeg skulle ønske jeg kunne bo i resten av livet. Men det var ikke så enkelt. Jeg hadde permisjon fra lærerjobben i Norge som jeg måtte tilbake til og mannen min hadde sin jobb. Så sommeren 1998 reiste jeg til Norge igjen. Men etter den tid har jeg vært tilbake utallige ganger, både på korte og lange besøk.

Denne gangen skal jeg være her i 6 uker totalt, og nå mer enn noen gang føler jeg at jeg er hjemme, her hører jeg til på en måte. Tilhørligheten hit er mye sterkere enn til Moss, der jeg er bosatt i Norge. Så nå håper jeg virkelig vi får kjøpt oss noe her i byen.

«Problemet» er imidlertid at jeg ønsker ikke å kjøpe en nybygget leilighet som ligger i en slags «drabantby» hvor alt er likt. Det jeg ønsker er å bo i et område i Gamle Jerez, der bygningene er mange hundre år gamle – altså i et område med «sjel». Vi har faktisk sett på en slik leilighet nå. En person vi har blitt kjent med har kjøpt en ruin som blir pusset opp og gjort om til nydelige leiligheter. Det er min drøm å kjøpe en slik leilighet og flytte hit permanent om ikke så altfor mange år.

Det er imidlertid noe viktig som mangler for å få gjort det, jeg har ikke så mange millioner som jeg trenger for å kunne realisere drømmen min. Det er mer realistisk å kjøpe en nybygget leilighet, men det er ikke det jeg vil ha. Jeg vil leve med minnene om fønikerne, romerne, muslimene og alle de andre som har satt sitt preg på denne byen, rundt meg. Og noen ganger går jo faktisk drømmer i oppfyllelse også.

Har en drøm om et ainna land
og en lengsel øm og stor
Har en drøm som e skrift i sand
Skreven med store ord
Snart stiger sol et sted i øst
Og en verden venter kald og klar
Men det finnes ei fattig trøst
Drømmen du alltid bar

(Tekst Svein Gundersen)

Foto: moloju73’s photostream

Reklame