Det er egentlig veldig deilig å bo her på Campusen. Her slipper jeg å kjøre t/r Moss-Ski hver dag for å komme på jobben og elevene slipper å komme for sent til buss eller tog. Nå kan vi bare gå ned en trapp om morgenen så står frokosten og venter med brød og pålegg, ulike kornslag, yoghurt, frukt, juice, kakao med mer. Så elevene får i seg en god og sunn frokost før skoledagen starter. 🙂

Alle klasserom har interaktive tavler, vanlige whiteboards, nye og moderne projectorer med høytalere på siden (det har jeg ikke sett før), flatskjermer med mer. Så her er det alt teknisk utstyr man behøver. Nederst i klasserommet er det store skyvedører av glass (som selvsagt er utstyrt med helt lystette gardiner). Går vi ut av glassdørene har vi en koselig uteplass ved siden av en blomstereng hvor det myldrer av alle slags blomster. På den blomsterengen bor det også en hare som hopper lystig omkring hele tiden.

Det er lange skoledager, varer helt til 1700. Men midt på dagen kan vi bare gå ut av klasserommet og inn en annen dør hvor det venter varm lunch, salat, frukt, youghurt med mer. Og med dette får elevene ny energi og kan gå løs på en ny økt. Hvis de har lyst til å ta en dukkert i bassenget i lunchpausen er det ikke noe problem, det befinner seg også rett utenfor klasserommet.

Hvis noen er syke trenger de ikke ta fri en dag for å gå til legen, det finnes nemlig også her. En av elevene mine hadde vondt i halsen i dag, vi gikk noen meter og hun fikk behandling og medisiner på et øyeblikk. Ingen ventetid, rett inn.

Ved siden av vår campus ligger en barneskole som har akkurat de samme tilbudene som oss. Jeg var innom der i dag, virkelig flott. Lærerne er nøye utvalgt og skal være blant de beste i sitt slag.

Men dette er selvsagt ikke et eksempel på hvordan det er på alle skoler her i Spania. Dette er en privatskole for «de rike og berømte», her går for eksempel sønnen til den mest berømte matadoren i Spania, datteren til den mest berømte tennisspilleren etc. Altså får de priviligerte det aller beste og vil fortsette å være priviligerte. Jeg vet ikke hvor mye det koster å være elev ved denne skolen, men en venn av meg her i Spania som også har barna sine på en eksklusiv privatskole fortalte at på den skolen betalte han 15 000 Euro per år per barn. I tillegg kom ca 250 Euro til uniformer og annet utstyr og i tillegg til dette igjen må hvert barn være med på to ulike aktiviteter utenom skolen i løpet av en uke.

Når det gjelder fagene så skiller de seg en del fra Norge, de legger for eksempel mye større vekt på historie og kultur enn vi gjør hjemme. Helt fra 4-års alderen er dette en viktig del av undervisningen. Progresjonen i matematikk og lignende fag er også større slik at de ligger langt foran norske skolebarn på de ulike trinnene.

Det er vanskelig å få barna inn på disse privatskolene, det er faktisk ventelister. Og når de utlyser lærerstillinger er det hundrevis av godt kvalifiserte lærere som søker, de kan altså bare velge og vrake på øverste hylle både blant lærere og elever.

Men hva da med de offentlige skolene og elevene der, de får jo bare det nestbeste. Jeg er absolutt for privatskoler i Norge, men blir litt skeptisk når jeg ser hvordan det fungerer her i Spania. Det blir en elite som skiller seg fra de andre, og det føler jeg ikke er helt bra.

Reklame