Jeg er en person som ikke bryr meg så mye om tradisjoner. Men mattradisjoner forbundet med de ulike årstidene liker jeg. For noen år siden var jeg veldig opptatt av å lage mat, jeg kunne stå på kjøkkenet hele dagen og tilberede en eller annen matrett, og sausene måtte tilberedes fra grunnen av, noe som gjerne tok 3-4 timer. Men sånn er jeg ikke lenger, nå blir det som regel mer lettvinte løsninger.

Imidlertid har jeg en del tradisjoner når det gjelder mamaroneat fortsatt. Disse mattradisjonene er mest forbundet med høsten og vinteren. 25. september har vi for eksempel alltid årets første fårikålmiddag. I oktober er det 2 tradisjoner, ferskvannskrepsmiddagen til kr 1000,- per kilo og så er det viltmiddagen. I morgen er det årets elgmiddag, og den skal være spesiell. Da spares det ikke på noe. Det beste er når jeg kan gå til den lokale slakteren å bestille indrefileelg2t av elgkalv. Det er noe helt annet å bestille på den måten enn å kjøpe på f.eks. Ultra, Meny og andre matkjeder. Når jeg bestiller hos slakteren min får jeg gjerne et helt «foredrag» om hvor elgen er skutt og av hvem, hvor lenge den har hengt osv. Det er nesten så jeg får et bilde av den som har skutt elgen.

22. november innleder vi pinnekjøttmiddagene, det har vært datoen i flere år. Første helgen i desember innledes lutefisksesongen og andre helgen åpnes rakfisksesongen.

Tidligere, da vi feiret jul i Norge, hadde også juleribben sin spesielle historie. Her skulle det ikke være noen billig ribbe kjøpt på Rimi i Sverige. Nei, da var det den lokale slakteren igjen. Og det var festlig. Da var det «foredrag» om hvilken gård grisen kom fra, bondens navn, bilde av både gård og bonde ble vigrisst frem. Herlig! Og ribben var til og med nesten god. Det sier jeg fordi jeg i utgangspunktet ikke liker svinekjøtt, men lager ribbe «for å bevare husfreden». De som liker ribbe i familien er jo nærmest i himmelen over ribben fra grisen Kåre eller hva han nå måtte hete, grisen.

Det som gjør at jeg tross alt synes at det er greit å være her i landet på høsten og vinteren er nettopp disse tradisjonene. Og det sier jeg, som egentlig ikke liker tradisjoner. 🙂

Foto Bigbird3 og Fauna på Flickr CC

Reklame