Jeg er sikkert ikke alene om å mene at det er altfor mange reserverte nordmenn. Står vi på en bussholdeplass står vi og stirrer ut i luften uten å snakke med noen. Kommer det noen og setter seg ved siden av oss på toget er det akkurat dalene3et samme, vi stirrer rett ut i luften. Selv har jeg sittet ved siden av personer på lange flyturer uten å veksle et ord med dem. Jeg har inntrykk av at hvis folk skal snakke med hverandre i slike situasjoner må de minst ha 3-4 glass innabords.

Jeg har bodd i Spania og opplevd hvor annerledes det var der. Selv om det var mange ledige plasser på bussen så ønsket folk å sitte ved siden av hverandre, og de ville prate. Nesten hver eneste dag kom det en eller annen og satte seg ved siden av meg og satte i gang å prate i et rasende tempo. Hvis jeg ikke skjønte det de sa så snakket de bare høyere slik at de til slutt nesten skrek. Husker at jeg stod på en bussholdeplass utenfor sentrum da det kom en middelaldrende herre som også skulle med bussen. ¿Cómo te llamas? ¿De dónde eres? Eres tan bonita! (Hva heter du? Hvor kommer du fra? Du er så vakker). Herlighet, jeg trodde han minst var voldtektforbryter. Sånt gjør man jo ikke i Norge.

I Miami en gang gikk jeg ut av restauranten for å ta en sigarett. Det stod to benker utenfor, på den ene satt det en dame og jeg satte meg da selvsagt på den andre, lengst mulig unna på nordmenns vis. Hun så litt rart på meg og spurte om jeg ikke ville snakke og ba meg sette meg ved siden av henne. Hun begynte å snakke og vi ble sittende lenge og hadde det veldig hyggelig sammen. Kunne dette skjedd i Norge? Jeg tror faktisk ikke det.

I går kveld hadde jeg imidlertid en hyggelig opplevelse. Vi var ute for å spise middag og jeg gikk som vanlig ut for å ta en sigarett. Der stod det også en annen dame. Som vanlig stilalone3te jeg meg lengst mulig unna, men stikk i strid med det som er vanlig kom hun bort til meg og begynte å snakke. Tror det er første gangen jeg har opplevd det i Norge. Kanskje det er annerledes i Trondheim enn på Østlandet? Men vi hadde i alle fall en veldig hyggelig samtale, det viste seg at vi begge var lærere og hadde flere ting til felles. Utrolig koselig.

Så kanskje vi alle skulle prøve å bli litt flinkere til å ta kontakt med andre, for det er jo veldig koselig da.

Foto: alternakive og kvdl på Flickr

Reklame