Forrige skoleår hadde jeg besøk av de samiske v2007_1031Skole0008eiviserne i klassen min. Jeg vet ikke hvor godt kjent dette er rundt på skolene så derfor skriver jeg litt om det her. Det er nemlig et veldig fint tilbud som alle burde benytte seg av. Hvert år utnevner regjeringen 3 samiske veivisere blant samisk ungdom. De reiser rundt på skoler i hele landet for å formidle kulturen sin. Samisk kultur er tatt med som et eget punkt i Læreplanen for reiselivsfaget, både i vg2 og vg3, og jeg vet at det er med i andre læreplaner også.

Elevene mine likte opplegget veldig godt i fjor og jeg skal gjenta suksessen i år. Har allerede bestilt dem. Nedenfor har jeg limt inn fra en mail jeg fikk av dem forrige uke:

«Vi ser for oss et opplegg der vi er inne i grupper på 25-30 elever, i 45min -2 timer. Dere kan ønske å få informasjon om et spesielt tema (historie, fornorskning, musikk/joik, språk, religion/tro, duodji/kunsthåndverk mm), hvis ikke vil vi gi en mer generell informasjon. Det er fint om dere har en proj2007_1031Skole0003ektor og gjerne internett slik at vi kan vise bilder og filmer. Ellers har vi ingen krav til lokaler etc. Vi vil gjerne ha forelesninger for flere grupper og bruker gjerne hele dagen på deres skole.
Vi samarbeider med
www.infonuorra.no, som er et samisk nettsted for ungdom. Det er et nyttig hjelpemiddel der du kan finne mer informasjon om samisk historie, ungdom, utdanning, språk mm. Vi ønsker at elevene skal bruke denne sida som et ledd i forberedelsene til besøket. Send oss gjerne spørsmål i forkant av besøket, da er det større sjanse for at vi kan besvare dem.
Tilbudet er gratis, men om dere har mulighet til å spandere kaffe/te og en enkel lunsj er det fint.»

Reklame