allende

Summen av dagene er fortsettelse av romanen Paula som Isabel Allende skrev i forbindelse med at hennes datter Paula døde av porfyri bare 26 år gammel i 1992 . Boken starter med at Allende sprer asken etter Paula i en skog nær hjemmet sitt i California. Boken er skrevet til Paula. Hun forteller Paula om hva som har hendt med familien atter at hun døde og hun føler hele tiden at Paula er med henne i alt som skjer.

Hun forteller åpent og ærlig, og med humor og kjærlighet om de forskjellige medlemmene i klanen sin. Willie, hennes andre ektemann, ligner Paul Newman og mangler all økonomisk sans. Han har 3 barn som alle er narkomane, en av dem dør/ forsvinner i løpet av romanen.

Det er en mengde merkelige personer med i romanen, alle er en del av klanen som hun omgir seg med og som hun ikke klarer seg uten. Hun klarer å se seg selv som en fullstendig umulig mor og svigermor som blander seg opp i andres liv. Det blir så ille at hun og sønnen må gå i terapi for å få løst opp i alle flokene og få hjelp til å løsrive seg.

Hun er ikke redd for å avsløre sine egne svakheter, og smører nok ganske tykt på enkelte ganger. Hun skriver ærlig om å bli eldre og skjønnhetsoperasjoner som hun anser som en absolutt nødvendighet.

Boken er full av livsvisdom som mange har mye å lære av. Hun skriver om kjærlighet, ekteskap, morsrollen, åndelighet og religion, utroskap, rusavhengighet og mye mer. Hun krydrer også boken med massevis av humor.

Jeg er veldig begeistret for Isabell Allendes romaner og har lest mange av dem. I dette tilfellet synes jeg det var fascinerende å lese om denne spesielle familien/ klanen som er så sterkt bundet til hverandre gjennom kjærlighet og lojalitet. Og over dem alle hersker den lille slottsfruen og matriarken på bare 150 cm.

Jeg vil likevel si at dette ikke er min favoritt blant romanene hennes. Åndenes Hus topper her, men også Paula er, etter min mening, en bedre roman. Men bevares, jeg koste meg med boken fra begynnelse til slutt og anbefaler andre å lese den også.

Reklame