For meg er det ikke noe som er bedre om sommeren enn fiskesuppe og skalldyr. Den aller beste fiskesuppen jeg har smakt er suppen på Engelsviken. Og jeg har smakt mange supper! Skagen Fiskerestaurant har også en som er aldeles nydelig, det samme har Brøndums. Når det gjelder blåskjell er det nok blåskjellene på Korsika som vinner, men også her kommer Engelsviken høyt på scoringslisten. De aller beste østersene har jeg faktisk spist i Warszawa. De ble importert daglig fra Bretagne og var utrolig smakfulle og delikate. Jeg spiste faktisk østers både til forrett og dessert (da lurte de nok litt, men). Harrods hadde også nydelige østers, men settingen blir ikke fullt så bra når man spiser dem stående ved en disk i stedet for å nyte dem i koselige omgivelser. Jeg kan godt tenke meg å reise tilbake til Warszawa bare pga østersen. Dessverre husker jeg ikke hva restauranten heter, men det var en fasjonabel fransk restaurant og vi finner nok frem når vi først er der. Håper bare ikke den er nedlagt.
Jeg har også et par fiskesupper jeg lager, den ene er tomatbasert som bouillabaisse, den andre lager jeg helst på kraft fra ferskvannskreps. Utrolig nydelig, men det er ikke så ofte jeg lager dem. For det første tar det lang tid og for det andre er det ikke så ofte jeg har kraft av ferskvannskreps. I nødsfall kan man selvsagt bruke kraft fra saltvannskreps som man får kjøpt billig frosne i alle butikker. Skallene skal stå og trekke minst en time. Fiskesuppe som er basert på pulver, eller frossen fra Findus el.l. spiser jeg definitivt ikke. Fiskesuppe må man legge sin sjel i eller så blir det ikke en ordentlig suppe etter min mening.
Oppskrift på en av suppene mine følger nedenfor. Jeg har jo funnet denne oppskriften et eller annet sted, men jeg har brukt den i 15 år og husker ikke nå hvor jeg har den fra. Her heter den bare ”Mammas fiskesuppe”, så hvis en eller annen kokk har funnet på oppskriften en gang for lenge siden får han ha meg unnskyldt.

4 personer

Denne kan gjøres ferdig i god i forveien, gjerne dagen før. MEN purre, fisk og skalldyr tilsettes før servering!

 • 1 løk
  4-5 fedd hvitløk (eller etter smak)
  4 ss olivenolje
  1 boks hermetiske hakkede tomater
  Ca 8 dl fiskekraft (eller fiskebuljong hvis man ikke har kraft)
  Ca 2 dl tørr hvitvin
  1 purre
  Ca 500 g steinbitfilet
  Salt og pepper
  Frisk dill eller timian
  Ferske reker, blåskjell og andre skalldyr (kan selvsagt bruke hermetiske for å spare tid)
  Hjemmelaget aioli
  Evt ris som kan serveres ved siden av

  Rens og finhakk løk og hvitløk og surr det blankt i olje
  Tilsett tomater, buljong og hvitvin og la det småkoke en halvtimes tid
  Rens og skjær purren i skiver og del fiskefiletene i mindre biter. Legg det i suppen, kok opp og la det trekke til fisken er kokt
  Smak til med dill eller timian, salt og pepper.
  Reker, blåskjell og evt. annet skalldyr legges i suppen rett før servering.

  Kok ris etter anvisning på pakken og server gjerne ved siden av. Hver enkelt tar en skje ris og blander i sin egen suppe.

  Serveres med hvitløkbaguetter og aioli. Aiolien legges oppå suppen av hver enkelt. Og lag aiolien selv, den ferdigkjøpte ødelegger smaken!

  God aioli
  2 eggeplommer
  2-3 fedd hvitløk
  1 ss kapers
  1 ss hvitvinseddik eller sherryeddik
  3 dl soyaolje
  1 ss kaldt vann

  Ta alle ingrediensene ut av kjøleskapet i god tid slik at de får romtemperatur.
  Ha eggeplommer, hvitløk, kapers og eddik i en foodprosessor med kniv. Kjør det raskt sammen og la maskinen gå mens du sper med olje. Ta bare noen dråper om gangen og la prosessoren gå en stund mellom hver gang du sper. Aiolien skal bli tykk. Ta til slutt i vannet slik at den ikke virker for fet.

Reklame